Creatieve meerdaagse - Uit je hoofd

20 t/m 24 aug 2024

Heb je behoefte om los te komen van jouw gedachten en je aandacht te verplaatsen naar je gevoel en de wijsheid van je lichaam? Tijdens deze vierdaagse retraite, vol creatieve en lichaamsgerichte werkvormen kom je helemaal 'uit je hoofd'. 
 


Uit je hoofd

Om allerlei redenen hebben we geleerd vooral naar ons verstand te luisteren, in de hoop zo grip en daarmee rust te krijgen. Wanneer nog meer nadenken je niet verder brengt, is het tijd om naar je lichaam te luisteren. En je hoofd? Die mag even tot rust komen.   


Deze dagen ga je voelen waar je in jezelf volledige rust, richting en houvast kunt ervaren. Je ratio doet een stap naar achteren en daarmee komen je lichaamswijsheid en gevoel meer op de voorgrond. 

"Als niet alleen je hoofd, maar ook je handen en onderbewuste iets hebben ervaren, is het een stuk makkelijker om te doen wat voor jou klopt."

Wat kun je verwachten?

De retraite combineert creatieve werkvormen met de ontwikkeling van je lichaamsbewustzijn. Je gaat ervaren en voelen door met aandacht 'te zijn' met je lichaamssignalen en hier expressie aan te geven op papier en in klei. Je gevoelens krijgen letterlijk de ruimte (in werkstukken) en worden zichtbaar. Creativiteit is een rijke taal waarbij je ervaart hoe de dingen voor jou zijn, in plaats van erover te praten of na te denken. De stukken in jezelf die - om wat voor reden dan ook - aandacht vragen, ga je verkennen, ervaren, aankijken en... voelen. 

 

Je oefent om met liefde en aandacht bij je lichaam te zijn. Je gaat contact maken met de basis in jezelf. Zo kun je goed aarden en opmerken wat er in jou aandacht vraagt. Vervolgens breng je de beweging die daarbij hoort naar buiten. Zo oefen je met je authentieke zelf te laten bestaan in de buitenwereld.

 

De ervaringen die je hier opdoet, vormen nieuwe herinneringen in je lichaam. De routes naar je gevoel die je deze dagen hebt gemaakt, kun je na de retraite verder oppakken en versterken. 


Wat levert de retraite jou op?

  • Je gaat de aandacht verplaatsen van je gedachten naar je gevoel.
  • Naast weten wat goed voor je is, ga je daar ook naar handelen tijdens deze dagen. 
  • Je vindt rust, kracht en focus bij jezelf in deze hectische maatschappij of bij een lastige fase in je leven.
  • Je raakt vertrouwd met je innerlijk kompas, zodat je vanuit daar keuzes durft te maken.
  • Even niet met anderen of werk bezig zijn (extern gericht) en de aandacht naar binnen brengen. 
  • Je ontdekt dat er naast rust en stilte ook nog andere manieren zijn om de verbinding met jezelf te ervaren.  

Over het programma

Tijdens deze retraite ga je ervaren en voelen. Via creatieve werkvormen zoals vrij bewegen over papier en in kleur en vorm omzetten wat je opmerkt van binnen, raak je op speelse en laagdrempelige wijze (weer) vertrouwd met het reageren op wat jouw lichaam te vertellen heeft. 

 

Het programma is zo opgebouwd dat je steeds van binnen naar buiten beweegt; je maakt eerst verbinding met jezelf en daarna kom je tot expressie of ga je in contact met anderen. Het klooster zorgt voor een ritme en omgeving waarin je je gedragen kunt voelen. 

 

De retraite heeft een dagindeling waarin groepsbijeenkomsten en individuele tijd elkaar afwisselen. Daarnaast is er de optie om de vieringen van het klooster bij te wonen.

 

Je hoeft niet creatief te zijn voor deze retraite. Het gaat niet om iets moois maken of een resultaat nastreven. Als je een krijtje kunt vasthouden kun je al meedoen. De werkvormen zijn erop gericht jezelf en daarmee je binnenwereld in beweging te brengen en bestaansrecht te geven. Zodat je uit je hoofd komt en kunt gaan voelen.  

 Praktisch

Wanneer
start:      dinsdag 20 aug 2024 19.30 uur

einde:    zaterdag 24 aug 2024 15.00 uur

Locatie 

Dominicanenklooster Huissen

Kosten en aanmelding

Tarief A € 569,-

Tarief B € 679,-

Tarief C € 779,-

Aanmelding en betaling verloopt via het Dominicanenklooster Huissen

 

Begeleiding

Sandra Kraan, lichaamsgericht beeldend therapeut

Contact

Wil je ook uit je hoofd en voelen wat jouw lichaam te vertellen heeft? Ik ontmoet je graag. Mocht je eerst contact willen om te verkennen of deze retraite de juiste vorm voor jou is, dan is dat zeker mogelijk. Neem dan contact met me op.